De nauwkeurigheid van mechanische horloges wordt aangegeven door de afwijking “per dag.”
De nauwkeurigheid van mechanische horloges kan afwijken als gevolg van gebruiksomstandigheden (bijv. het tijdsbestek dat het horloge om de pols wordt gedragen, armbewegingen, of de veer volledig wordt opgewonden of niet, etc.) buiten het gespecificeerde nauwkeurigheidsgebied vallen.
Het voor- of achterlopen van mechanische horloges wordt niet aangegeven aan de hand van de afwijking per dag, maar door de afwijking per dag voor ongeveer een week.
Nauwkeurigheidsvariatie door temperatuursverandering
De belangrijkste onderdelen van mechanische horloges zijn van metaal. Afhankelijk van omgevingstemperatuur kan metaal uitzetten of samentrekken. Deze werking heeft invloed op de nauwkeurigheid van mechanische horloges. Mechanische horloges zijn geneigd achter te lopen bij een hoge omgevingstemperatuur en vóór te lopen bij een lage omgevingstemperatuur.
Conditie en nauwkeurigheid van de hoofdveer
Om de nauwkeurigheid op peil te houden, is het van belang de balans die de snelheid van het mechanisme reguleert regelmatig van energie te voorzien. De aandrijvingskracht van de veer waarop mechanische horloges lopen, varieert naarmate de veer meer of minder is opgewonden. De aandrijvingskracht wordt minder naarmate de veer verder ontspant.
De nauwkeurigheid blijft betrekkelijk stabiel wanneer u het horloge regelmatig om de pols draagt (zelfopwindend model) of de veer elke dag op een vast tijdstip volledig opwindt (mechanisch-opwindend model)
Het effect van magnetisme
Wanneer het horloge wordt blootgesteld aan sterke magnetische krachten. Kan het voor korte tijd vóór- of achter gaan lopen. Onderdelen van het horloge kunnen magnetisch worden.
In dat geval moet het horloge worden gerepareerd en gedemagnetiseerd. Neem hiervoor contact op met de verkoper van uw horloge.